woensdag 30 januari 2013

Paaltje

Met een ernstig bloedende hond zie ik ze aan komen lopen over de parkeerplaats. De hond hangt slap in zijn armen terwijl het bloed van zijn kop afgutst. Bij een snelle eerste controle blijkt er een enorme wond aan de bovenzijde van de neus, oog en schedel aanwezig te zijn. De hond is tijdens het spelen in het park in het donker vol tegen een paaltje aangerend, waarbij deze in de schedel is binnengedrongen. Bij verder onderzoek blijkt het bot van de linker neushelft gebroken te zijn en omhoog gedrukt, de oogkas is kapot, er is enorm veel spierschade aan de linkerzijde van het gezicht en het oog is naar binnen gedrukt door de oogkas heen de neus in. Door het afscheuren van een van de grote bloedvaten is er een enorme bloeding. De hond gedraagt zich tijdens dit onderzoek voorbeeldig. Ondanks het feit dat het wel gruwelijk pijnlijk moet zijn geeft ze geen krimp tijdens het onderzoek en bijt niet eens ! Wonderbaarlijk, ik had het haar gezien de verwondingen niet kwalijk genomen. Wat een super karakter. Gauw wordt de hond onder narcose gebracht en de OK ingereden. Een enorme klus volgt. De botdelen worden met enkele plaatjes weer op de goed plaatse gezet. Vervolgens is er weer vorm gegeven aan de oogkas en is het oog terug gezet, zijn de oogspieren weer aangehecht en is de traanklier weer terug gezet op zijn oorspronkelijke plaats. Dan worden de aangezichtsspieren gehecht waarna tenslotte de huid wordt gesloten. En dan is het afwachten. Afwachten wat er nog werkt, of het oog het nog doet, of dat de hond blind is. Of hij zijn oogleden wel kan bewegen, of de neus niet een enorm probleem wordt, of de lippen wel bewogen kunnen worden en of er niet nog onzichtbare hersenschade is opgetreden. Maar het herstelt allemaal wonderbaarlijk goed en snel. De volgende dag is het al dusdanig goed dat hij naar huis mag met een flinke portie pijnstilling en antibiotica. Bij de eerstvolgende controle is het allemaal nog wel enorm gezwollen maar lijkt het meeste te funktioneren. Het oog heeft visus en kan bewegen. De hond kan goed eten en slikken, en de lippen hangen niet af. En bij iedere volgende controle gaat het beter. Binnenkort gaan we de plaatjes er weer uithalen en nog een kleine correctie doen aan het derde ooglid, dat gedeeltelijk voor het oog zit. Maar voor de rest doet ze het uitstekend, net zo enthousiast en vriendelijk als voor het ongeluk. Wat een superhond !

 


2 opmerkingen:

Natascha Slomp zei

Jeetje mina wat een verschrikkelijke foto's!

Geweldig om de foto's te zien van na de operatie.
Ongelofelijk boeiend en dankbaar beroep heb je dan toch ook!

Blijkt maar eens te meer wat voor toppers aan artsen we hebben aan de Haaksbergerstraat!!

Gr. Natascha Slomp

Esra Tjemkes zei

Dat zijn zeker geen mooie foto's. Het was een nare klap en een vervelend (gevaarlijk) paaltje. En wij zijn super blij met het kunstwerk dat Jan Dolfing verricht heeft! Hij heeft er nu niet eens bij gezegd dat de operatie wel 3uur heeft geduurd! Wij en Emmie zijn jou immens dankbaar voor alle medische hulp!

Om te illustreren hoe goed het nu met Emmie gaat, kun je de foto's op mijn picassa-site bekijken: https://picasaweb.google.com/sunnyesra/EmmieSOngeluk?authuser=0&authkey=Gv1sRgCN3h4Pn65cC_Pw&feat=directlink

Volgende week worden de plaatjes eruit gehaald en het derde ooglid nog wat strakker vast gezet. Wie weet kan Emmie dan van de zomer toch weer lekker schapendrijven bij de schaapskudde van Haaksbergen!

Nogmaals, heel erg bedankt voor alles!

Zonnige groeten,
(ook namens Emmie) Rick & Esra