woensdag 11 januari 2012

Gigantisch

In de 16 jaar dat ik nu dierenarts ben heb ik al vele baarmoederontstekingen gezien en geopereerd. Een voorzichtige schatting komt uit op denk ik een dikke 300 zogenaamde pyometra operaties. Dit zijn ingrepen waarbij de baarmoeder ontstoken is en als een grote zak vol met pus in de buik ligt. Het zijn risicovolle operaties, want als de baarmoeder voor of tijdens de ingreep scheurt dan komt alle pus vrij in de buikholte, met een buikvliesontsteking als gevolg. Als hier niet adequaat wordt ingegrepen dan sterven deze dieren over het algemeen binnen enkele uren op een ellendige en pijnlijke manier. Gelukkig is een baarmoeder enorm flexibel en gebeurt dit niet zo heel gauw. De meeste honden en katten die wij met deze aandoening op het spreekuur krijgen hebben als klacht dat ze heel veel drinken en plassen en soms een etterige uitvloeiing uit de vagina hebben. Meestal treedt dit bij honden enkele weken na de loopsheid op. De verdere diagnose doen we door of een röntgenfoto te maken, waarop we de baarmoeder als een grote witte vlek zien liggen, of door een echo te maken om zo de ontstoken baarmoeder in beeld te krijgen. Aansluitend wordt het dier geopereerd en verwijderen we de baarmoeder met de eierstokken. Nu kwam er twee weken geleden een klein poesje op het spreekuur met als klacht dat ze een dikke buik had gekregen de laatste tijd. Verder had het diertje geen klachten. Tana, zoals ze heet, werd verder onderzocht en bij afvoelen van de buik was er een zachte inhoud te voelen. Er werd een röntgenfoto gemaakt en hier was een enorme grijze vlek te zien die vrijwel de gehele buik opvulde.
De vlek was echter zo groot dat het ons niet geheel duidelijk was of het nu wel of niet een baarmoederontsteking was of dat er misschien een tumor in de buik aanwezig was. Zeker ook gezien het feit dat de Tana niet ziek was en niet veel dronk. Ook was er geen uitvloeiing vaginaal. Dan maar de echo erop. Echter ook hier een onduidelijk beeld met erg veel massa's en vocht en wat vrij vocht in de buikholte. Kortom we waren niet zeker van onze zaak of het nu wel of niet een pyometra (baarmoederontsteking) was. Duidelijk genoeg echter om tot een spoedoperatie te besluiten en te kijken wat we tegenkwamen en indien mogelijk dit te verhelpen. Dus Tana gaat dezelfde dag nog op de OK tafel en tot mijn grote verbazing zie ik een gigantische baarmoeder liggen, die zo ongeveer de gehele buikholte opvult. Wonderbaarlijk dat dit dier geen klachten had en niet doodziek was. En een enorme mazzel dat de baarmoeder nog niet gescheurd was, want dat had maar zo kunnen gebeuren. Heel voorzichtig heb ik de baarmoeder verwijderd en gelukkig verliep alles zonder complicaties. Nadien hebben we de baarmoeder gewogen : een totaal gewicht van 700 gram. En dat terwijl Tana zelf voor de OK maar 3,9 kg woog (dus inclusief de baarmoeder). Oftewel ruim 1/6e deel van haar lichaamsgewicht bestond uit ontstoken weefsel en pus ! Ik heb het bij een poes nog niet eerder zo erg gezien ! Eergisteren was ze bij mij op controle en het gaat prima. Nu achteraf blijkt toch wel dat ze veel vlotter is en een betere eetlust heeft dan voor de ingreep. Kan ook bijna niet anders lijkt me.1 opmerking:

Liesbeth zei

Gelukkig goed afgelopen. Ben blij dat bij mijn poezen op tijd worden gesteriliseerd. Dan kun je veel voorkomen als je toch geen nestjes wil. Fijn dat het zo goed is afgelopen voor haar.