zondag 26 april 2009

Pyometra

Afgelopen woensdag kwam er een Golden Retriever in mijn spreekkamer met een enorm smerige achterhand. Allemaal bloederig en vies vocht, waarbij de hond al van verre te ruiken was. Dit gecombineerd met een heel erg dikke buik en de klacht veel drinken en plassen maakt al bijna de diagnose rond. Na een algeheel lichamelijk onderzoek wist ik het zeker, de hond had een gigantishce baarmoederontsteking, een zogenaamde pyometra. En daar is maar één oplossing voor, operatief zo snel mogelijk de baarmoeder verwijderd. En dat is prima gegaan bij deze Golden. De volgende dag (na een nachtje intensief infuusbeleid) was ze weer prima te pas en is terug naar huis gegaan.



Keizersnee

Het mopshondje hier op de foto kreeg tijdens de bevalling problemen, de weeen zetten niet goed door en er werd geen pup geboren. Dus werd besloten tot een keizersnee. En een vlotte keizersnee werd het, zonder complicaties, en met een heel aantal prachtige puppies. Heerlijk geluid, dat gepiep en gekrijs van de pasgeboren pups als ze op zoek willen naar de bar bij moeders.




Beetje vreemd, maar wel lekker

Enkele weken geleden kwam er een meneer aan de balie met een grote Berner Sennenhond, Senna genaamd. Senna was gezellig met een speeltje bezig geweest en besloot op een gegeven moment dat het ding best kon worden opgegeten. En voordat de eigenaar kon ingrijpen was het hap slik en weg. En geen klein ding ! Nee hij had een soort inktvisachtig speeltje opgegeten van wel 25 cm lengte. Je snapt werkelijk niet hoe zo'n hond het weg krijgt ! Nu moest het er echter nog weer uit. Aangezien de eigenaar het had zien gebeuren besloot Jirska om de hond te laten braken, en ver... het ding werd in zijn geheel weer uitgekotst. Probleem opgelost. Althans, het speeltje was eruit, ik denk dat Senna zich nog wel even een uurtje beroerd heeft gevoeld.