woensdag 23 april 2008

Lauwersmeer




Afgelopen zaterdag zijn we met de natuurfocus fotogroep een dag naar het Lauwersmeer geweest. Onder de bezielende leiding van een van de heren van de club kregen we een rondleiding langs de mooiste en vogelrijkste plekken van het Lauwersmeer. En ik heb enorm veel verschillende vogelsoorten gezien ! Ik ben geen vogelkenner, maar het was enorm leerzaam en leuk. Zo heb ik onder andere een blauwborst gezien, een graspieper, allerlei soorten ganzen, taling (winter en zomer taling), rietgors en daarnaast nog een heel stel normale vogels. Verder heb ik reeen gezien, hazen, konijnen, fazanten en een hele serie roofvogels. En uiteraard van diverse soorten weer opnames kunnen maken. Wat blijft het toch een mooie en boeiende hobby. Hier dan enkele van de resultaten.


zondag 13 april 2008

Kunst of kitsch ?



Het begint eindelijk voorjaar te worden, een lekkere temperatuur en de natuur begint weer nieuw leven te vertonen. Net als deze natuurfotograaf ! Want om heel eerlijk te zijn, de saaie winters hier zijn niet bijster interessant, fotografisch gezien. Als er dan tenminste nog veel sneeuw ligt, of ijs en rijp dan is er nog zat te beleven, maar dat grauwe, saaie weer zoals afgelopen winter is prut ! Ik ben vanmiddag naar het Aamsveen geweest, alwaar ik wat macrofoto's gemaakt heb maar ook een kunstzinnige opname van berkenbomen. Een idee wat ik heb opgestoken van Ruben Smit, een van de betere natuurfotografen van Nederland, waar ik afgelopen jaar enkele cursussen heb gevolgd. Persoonlijk vindt ik dit soort foto's wel leuk om te doen, maar ik weet eigenlijk niet zo goed of dat nu komt door datgene wat erop staat, of doordat ik weet wat het originele beeld is. De techniek is vrij eenvoudig, je beweegt de camera gedurende de opname langzaam van beneden naar boven, waardoor je dit wat surrealistische beeld krijgt. Het is in ieder geval weer eens wat anders !

Cementkat




Vrijdag kwam er een mevrouw tussendoor op het ochtendspreekuur met een wel heel apart geval. Ze had een kat bij zich die onder het cement zat. De kat had gedacht dat hij over een cementvloertje kon lopen, maar deze bleek nog niet uitgehard te zijn ! Dus zakte de kat erin weg en gelukkig kon hij er nog uit komen en naar huis lopen. De gehele onderkant, de pootjes en iets aan de kop zaten onder het cement. Ondertussen uitgehard ! Dit is een groot probleem, want wegwassen lukt uiteraard niet. En de kat had er behoorlijk last van, het cement trekt aan de haren en dat doet uiteraard zeer. De enigste optie was om alle vastgebakken haren weg te scheren of te knippen ! Dus de kat onder narcose gebracht en Angela en onze stagiaire Hilde aan het scheren. Ze zijn bijna een uur bezig geweest alvorens de kat weer een beetje toonbaar was ! En nog waren er enkele kleine plekjes op de poten aanwezig waar het beton aan de huid vast zat. Dit zal eerst moeten uitgroeien alvorens dit geschoren kan worden. Maar hij is in ieder geval weer toonbaar en veel minder pijnlijk.


Duursche Waarden




Ik had afgelopen donderdag een cursus in Deventer en besloot om aansluitend hieraan eens aan de IJssel te gaan kijken. De cursus was niet bijster interessant, dus ik ben vroeg vertrokken en heb het einde niet afgewacht. Op naar de IJssel. Op de kaart en internet had ik een gebied gezien dat de Duursche Waarden heet, wat tussen Olst en Wijhe ligt. Dit zag er veelbelovend uit, een stuk natuur dat sinds een tiental jaar is teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De zomerdijk van de IJssel is doorstoken en een oude rivierarm is weer open gegraven. En ik moet zeggen, het is een prachtig gebied, mooie ruige natuur met veel watervogels. Het licht was wat vlak voor mooie landschapsopnames, dus ik heb me beperkt tot de vogels. Met name zwanen. Ik zat in de vogelhut op de uitkijk toen er zeker 20 knobbelzwanen tegelijk aan kwamen vliegen en op het water landden. Wat een machtig mooi gezicht. Een deel verdween al snel uit het zicht, maar er bleven vier tegenover de hut badderen. Waarvan een wilde zwarte zwaan ! Een mooi gezicht, en ik heb er dan ook diverse opnames van gemaakt. De mooiste foto's van een zwaan heb ik echter gemaakt terwijl ik alweer bijna bij de auto terug was. In het weiland voor de dijk landt pal voor mijn camera een zwaan, die hier op zijn dooie gemak begint te fourageren en te poetsen. Totaal niet bang voor mijn aanwezigheid kon ik er vrij dichtbijkomen zonder hem te verjagen/verstoren. Ik heb hier dan ook een prachtige serie van kunnen maken, met een hele mooie achtergrond, een paar scheefgezakte oude bomen voor de groene dijk. Prachtig contrasterend met het wit van de zwaan, wat wil een natuurfotograaf nog meer ?

zaterdag 12 april 2008

Een onverwachts probleem




Het hondje Ginny kwam voor een gebitsbehandeling en het verwijderen van een klein bultje op de staart bij mij op het spreekuur. Standaard kijk ik een dier uitgebreid na voor een operatie dus ook Ginny werd afgevoeld en geluisterd. En tot mijn verbazing voel ik een vrij stevige massa in de buik die bij doorvoelen lijkt te kraken ! Dus eerst maar eens een foto gemaakt, omdat ik dacht dat er wel eens blaasstenen aanwezig konden zijn. En hoe !! De gehele blaas ligt stampensvol met stenen, een veel dringender probleem dan waar Ginny oorspronkelijk voor kwam. Uiteraard vond de eigenaar dit ook en we besloten om haar direkt van de stenen te verlossen. En dat dit nodig was blijkt wel uit de foto's. Wat een gigantische hoeveelheid stenen en grote stenen kwamen er uit dit kleine hondje. Het is werkelijk wonderbaarlijk dat het dier niet meer klachten had. Het enigste dat de baasjes gemerkt hadden was dat ze wel heel vaak ging zitten plassen tijdens een wandeling ! Soms wel 20 x, zonder dat er iets kwam. De operatie verliep zonder problemen, alle stenen zijn eruit, en oh ja, het bultje op de staart en het gebit hebben we er nog even bij gedaan. Ik ben heel benieuwd hoe het plasgedrag van Ginny zal zijn als de eigenaren komende week op controle komen !




Een cavia op de OK-tafel

Afgelopen week kreeg ik 's avonds op het spreekuur een man die een zieke cavia bij zich had. Het dier had sinds twee dagen een vieze bloederige uitvloeiing uit de geslachtsopening en was veel te sloom. Bij lichamelijk onderzoek voelde ik een dikte in de buik, waardoor de verdenking bestond op een pyometra, oftewel in Jip en Janneke taal een baarmoederontsteking. Een rontgenfoto bevestigde de diagnose. Na overleg met de eigenaar, die simpelweg het beste wou voor zijn cavia, en eens niet naar de prijs keek (waar ik soms helemaal ziek van wordt, maar dat is weer een heel ander verhaal) werd besloten om operatief in te grijpen en de baarmoeder te verwijderen. Dus de cavia na het spreekuur onder narcose gebracht en vervolgens de buik opengemaakt. Dan blijkt dat er nog meer aan de hand is, het diertje heeft niet alleen een baarmoederontsteking, maar ook nog eens op beide eierstokken gigantische cystes ! Kortom de enigste en beste optie was inderdaad om alles te verwijderen. Dat is gebeurd en dan is het altijd even spannend of de cavia na de operatie goed wakker wordt en weer wil eten en drinken. Zeker bij een dier dat al zo slecht is. Maar gelukkig ging dit zonder al te veel complicaties en was ze twee dagen na de OK weer zo goed te pas dat ze door de eigenaar kon worden opgehaald en lekker mee naar huis kon. Hopelijk dat ze nu nog een paar mooie jaren voor de boeg heeft.


Even een update over de slang van het vorige verhaal : de eigenaar heeft gebeld dat het dier helaas overleden is. Dat is nou cht balen, het was anders zo'n mooi succes geweest. Maar ja, de prognose was ook slecht gezien de omstandigheden die we in het dier aantroffen.

dinsdag 1 april 2008

Darmruptuur




Vanochtend kreeg ik een groene boomboa op het spreekuur met als klacht dat het dier mager werd, slecht at en een dikte in de buik had. En inderdaad, in het laatste derde deel van het lichaam was een dikte te zien. Aangezien de slang al vijf weken geleden zijn laatste maaltijk had gehad, was het niet waarschijnlijk dst het een verstopping van het darmkanaal zou zijn. Op een gemaakt rontgenfoto was echter duidelijk een tweetal diktes zichtbaar in of aan het darmkanaal. Er werd besloten tot een operatie om de dikte indien mogelijk te verwijderen. En dan loop je gelijk tegen het eerste probleem aan, hoe breng en hou je een slang onder narcose. We besloten tot een inleiding van de narcose met een injectievloeistof en vervolgens door middel van gasnarcose de slang onder zeil te houden. Na een half uurtje geduld (en nog een keer wat narcosemiddel te hebben bijgespoten) was de slang zover onder zeil dat we konden beginnen.

Buik geopend ter hoogte van de dikte, en vrijwel onmiddelijk kwam de groene stinkende smurrie ons al tegemoet. Wat een stank ! De darm van de slang was gescheurd en wel geheel in twee delen. De wondranden van de darm waren al wat ouder en het is werkelijk wonderbaarlijk dat het dier niet zieker was (of dood !) Na alles schoon gespoeld te hebben en de darm opgefrist is kon ik de darmuiteinden weer netjes aan elkaar hechten. Vervolgens wordt de buik gesloten met enkelvoudige knoophechtingen. En nu ..... blijft het afwachten of de slang er goed doorheen komt en weer goed gaat eten. We wachten het af. Hij werd in ieder geval vlot na de ingreep weer wakker en was in eerste instantie wat paniekerig (zie onderste foto)