zaterdag 29 september 2007

Haarbal



Soms geloof je je ogen niet. Jolanda, een van onze assistentes, was bezig om een kat te ontklitten. De kat liet zich thuis niet kammen, begon dan te bijten en krabben. Gevolg was dat er een steeds dikker pak haar gegroeid was met veel klitten erin. Om hier nog wat aan te kunnen doen, moest het dier onder een lichte narcose worden gebracht, zodat hij het borstelen en ontklitten toeliet. Een mooie taak dus voor onze Jootje, die vol goede moed aan de gang ging. En het resultaat zie je op de foto, waarbij ik nog moet vermelden dat ze hier pas op de helft van het dier was, de andere kant moest nog gebeuren !! Ongelooflijk hoeveel haar er af is gekomen. En er bleef nog ruim voldoende over om een fatsoenlijke perzische poes over te houden. Dat heet nu echt "eer van je werk hebben !"

zondag 23 september 2007

Paddo's




Van paddo's schijn je high te worden. Nou, dat klopt, vanochtend heb ik diverse paddo's gezien en gefotografeerd, jongens wat een prachtig licht en wat zijn de kleuren mooi. Ik heb een tiental soorten gevonden en op de plaat gezet. Hier enkele van de beste.



zaterdag 22 september 2007

Avondnevel



Altijd goed voor een mooie opname, de grondnevel met een ondergaande zon. Vaak strakblauwe luchten bovenin die langzaam weg lopen naar de rode/oranje kleur van de lucht vlak boven de horizon. Zo ook vanavond. Ik zag het al aankomen, de grondmist die langzaam omhoogkwam en steeds dichter werd, en de zon die de lucht mooi aankleurde. Gauw een goed onderwerp gezocht, en dan moet je wat geluk hebben. Eigenlijk zocht ik een stel reeen in een weiland in de mist, zo'n ideetje dat dan door je hoofd speelt. Maar goed, dat kon ik niet vinden in de korte tijd dat het zo mooi is. Wel echter nog een weiland vol koeien, ook altijd fotogeniek vind ik. Dit is het resultaat. Beide opnamen gemaakt op 800 iso, met 1/3 sec. bij f 9.0, vanaf een paaltje. Door de witbalans te varieren van cloudy (de bovenste warmere opname) naar fluorescent (de onderste foto) krijg je grote verschillen in kleurbalans tussen de beide opnamen.

maandag 17 september 2007

Plaskater


Vanmiddag kwam er een kater op ons spreekuur die vrijwel continu naar de bak liep om te gaan plassen, waarna er eigenlijk geen urine kwam. Wel was de kater heel erg onrustig en mauwde pijnlijk tijdens het "plassen". Bij onderzoek bleek er een abnormaal grote gevulde blaas aanwezig te zijn, een zogenaamde plaskater. Deze dieren hebben kristalvorming of steenvorming in de urine, die vervolgens als een soort plug vastloopt in de plasbuis. Met name bij katers omdat deze een sterke vernauwing van de plasbuis hebben kort voor de penis. Laat je dit zitten of merk je het te laat, dan kunnen de nieren de urine niet meer kwijt, en het lichaam vergiftigd zichzelf met afvalstoffen. Uiteindelijk gaan ze hier binnen 1 a 2 dagen gegarandeerd dood aan. Meestal zijn ze gelukkig onder narcose wel weer open te krijgen en kun je er een catheter in plaatsen, echter dit lukt niet altijd. Zoals bij "Cassis" de kater van vandaag. Plasbuis potdicht met enorm veel zwelling. Dan is er helaas nog maar een oplossing en dat is de kater ombouwen tot poes. De penis wordt dan verwijderd, zover tot we in het brede gedeelte van de plasbuis zitten, waarna deze plasbuis kort onder de anus weer in de huid wordt vastgehecht, waardoor er een nieuwe uitgang ontstaat. En dat gaat prima, deze katten kunnen weer uitstekend plassen, zonder persdrang. Casis is vanmiddag dan ook met spoed "omgebouwd", en als alles meezit kan hij morgen naar huis. Een levensreddende operatie in dit geval.

zondag 16 september 2007

Ochtendsfeer



Zes uur, de wekker loopt af. Ik wil vroeg opstaan want er wordt mooi weer voorspeld. Dus zal er met een beetje geluk ook van dat lekker zachte ochtendlicht zijn met mooie kleuren. En niets was minder waar. De zon kwam mooi op, met alle kleuren paars, blauw en geel in de lucht die je maar kunt bedenken. En daarna een prachtig uurtje met zacht zonlicht, waarin er een aantal mooie zaken voor de camera kwamen. En als je dan tegen 10 uur weer thuis bent en de koffie is klaar, dan ligt de hele dag nog open voor je. Heerlijk !

donderdag 13 september 2007

Spinnen





Het is nu duidelijk aan een heleboel dingen te merken, het wordt herfst. Vanmorgen door het Witteveen gelopen en de hele sfeer ademt herfst uit. De eerste paddestoelen staan te pronken, er zijn enorm veel spinnewebben met eigenaren, de bladeren beginnen te kleuren en de lucht ruikt naar herfst. Een beetje een dubbel gevoel, de lekkere zomer is voorbij, de lange avonden en heerlijke temperaturen (al viel de zomer dit jaar wat tegen). En de herfst komt, korte avonden, open haard aan, met zo nu en dan zo'n heerlijke nazomerdag, overal prachtige kleuren en veel lagere temperaturen. Ook een voor de fotografie heerlijke tijd, vooral door de prachtige kleuren. En, ook niet geheel onbelangrijk, je kunt 's morgens wat later opstaan om toch het mooie ochtendlicht nog te krijgen. Vanmorgen vooral spinnen gefotografeert. Weliswaar ook eekhoorns, konijnen, een groene specht, een stuk of tien patrijzen en allerlei andere vogelsoorten gezien, maar deze waren of te ver weg, of ik was te langzaam met het fotograferen. Hier wel twee opnames van spinnen, voor sommigen een gruwel, maar zo op de gevoelige plaat toch wel heel mooi vind ik.
Voor diegene die niet van spinnen houdt, als afsluitertje een klein konijntje.

woensdag 12 september 2007

Myxomatose





Er verschijnen de laatste dagen verontrustende berichten in de pers over diverse uitbraken van de ziekte myxomatose bij konijnen. Een dodelijke aandoening, die voornamelijk bekend is van de aangetaste ogen, die blindheid veroorzaken bij het konijntje. Op onze website staat een uitgebreid artikel over deze ziekte, mocht u hierin geinteresseerd zijn. Vandaag en morgen hebben we een uitgebreide entronde tegen deze ziekte. Gelukkig zijn er veel mensen die hun huisdier hiertegen beschermen, door ze te laten vaccineren. Tussen drie en vijf uur vanmiddag was het allemaal "konijn dat de klok sloeg". In drie spreekkamers tegelijk waren we bezig om de konijnen te vaccineren en indien nodig even na te kijken en de nagels bij te knippen. Nou ja ... we ? Ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn collega's de konijnen gedaan hebben, aangezien ik me met een spoedoperatie heb bezig gehouden. Er was een oud hondje binnengekomen met een ernstige pyometra (= baarmoederontsteking). Het vreemde hieraan was dat de baarmoeder eenzijdig gigantisch vergroot was en vol met pus stond, terwijl de andere kant maar gering aangetast was. Ook de eierstokken waren abnormaal, meerdere grote cystes ! Op de foto is goed te zien hoe groot de baarmoeder was. Het verwijderen hiervan is dan ook zeer riskant, want er is een kans dat de baarmoeder scheurt en de pus vrij in de buikholte stroomt, met allerlei nare gevolgen, wat zelfs tot de dood kan leiden. Gelukkig is de hele operatie goed afgelopen, het hondje kan waarschijnlijk morgen naar huis.


zondag 9 september 2007

Dierenpark Wissel



In Epe is een klein dierenparkje gevestigd, Dierenpark Wissel. Niet al te groot, maar wel aantrekkelijk. Een redelijk gevarieerd aanbod aan dieren, die op een fatsoenlijke manier gehuisvest zijn. En ze hebben enkele diersoorten die mij altijd enorm aanspreken. Ik bedoel dan de Aziatische Kleinklauwotter. Lekker fanatieke diertjes met een prachtige kop ! Ik hou van die lekker felle blik in hun ogen, niets ontgaat ze ! Daardoor wel moeilijk te fotograferen, want ze zitten vrijwel geen moment stil. Vandaag ging het echter heel mooi, ik heb twee prachtige platen overgehouden aan de otters.

Een diersoort die ik nog niet eerder had gezien waren deze Roodrugpelikanen. Prachtige kleuren en een schitterend portret, rasta-veren op de kop ! Ook hier heb ik een prachtserie opnames van gemaakt. Kortom een leuke dag uit waarbij ik ook nog eens uitermate tevreden over de opnames ben !

vrijdag 7 september 2007

Klein .... maar kregel !



Vanmiddag Fayette op het spreekuur gehad, een minihondje van 700 gram. Fayette is een chi-huahua van 11 weken. Hartstikke eigenwijs. Direkt na de geboorte was hij ook al op de kliniek, slechts 55 gram groot. Na een wat moeizame start de eerste dag van zijn leven, is hij voorspoedig gegroeid. En kijk hem nu eens eigenwijs de wereld in kijken ! Ben heel benieuwd wat dat gaat worden als hij "groot " is !?

Beetje feest



Het is vandaag een beetje feest op de kliniek. Marieke is exact 20 jaar dierenarts assistente ! Begonnen bij van Zuylen als stagiaire heeft ze daarna gedurende 10 jaar met veel plezier het vak van paraveterinair bij hem en de laatste 10 jaar bij ons uitgeoefend. Genoeg reden dus voor een klein feestje. Dus slingers, taart en een kadootje ! Mocht u vandaag nog op de kliniek komen, feliciteer haar dan even.

maandag 3 september 2007

TV opnames



Afgelopen week en deze week hebben we geregeld een regionale TV ploeg van wijk-TV over de vloer. Ze filmen allerlei interessante operaties en behandelingen bij ons in de praktijk. Dat vergt wel even enige aanpassing van onze kant. Zo kan er tijdens het OK programma geen muziek gedraaid worden, want dat stoort de geluidsopname. Dus geen Blof en geen Dire Straits (onze favoriete OK muziek). Wel continu een camera in je nek of onder je neus, dus oppassen wat je zegt en doet. Ze knippen er weliswaar nadien uit wat niet gepast is, maar toch ... ! We doen maar net alsof het stagiaires zijn en proberen onze handelingen in normaal Nederlandse taal zo goed mogelijk uit te leggen en niet te veel op de camera's te letten. Ondanks de aanpassingen is het toch wel leuk om ze mee te hebben lopen, we krijgen straks een mooi tijdbeeld van onze praktijk, waar we later waarschijnlijk met heel veel plezier op terug kijken. Nu maar hopen dat als de serie straks klaar is we ook een beetje duidelijk over komen, dat blijft tenslotte altijd afwachten. We (en u) zullen het wel zien als het later in het jaar zal worden uitgezonden.

zondag 2 september 2007

Vroege herfst



Afgelopen weekend ben ik kort in het Buurserzand geweest. 's Morgens vroeg opstaan en tegen half zeven al aan de wandel. Echter het was grauw en het bleef grauw. Je hoopt dan dat de zon er doorheen piept, maar helaas, geen zon gezien. Er hing al een vroeg herfstig sfeertje in de lucht. Weliswaar nog niet koud, maar al wel iets vochtig en de kleuren worden door het ontbreken van mooi licht al gauw wat somberder. Ik heb dan ook niet veel foto's gemaakt. Wel nog drie reeen gezien en een eekhoorn, maar te ver weg voor een mooie opname. Enigste redelijke plaat is deze geworden, een grote libelle die op een takje zat. Door het ontbreken van warmte blijven ze stil zitten en vliegen pas heel laat weg of zelfs geheel niet. De foto geeft al wel de vroege herfst goed weer, warm gekleurde bladeren, die aan de randen al verschrompelen. De libelle heeft een kapotte vleugel, ook zijn leven loopt op zijn eind.