woensdag 27 juni 2007

Allergische reaktie



Aan het eind van het spreekuur kwam er een mevrouw binnen met een nog heel klein puppie, flink in paniek. En de oorzaak hiervan was gauw duidelijk. Het arme hondje had zijn kop wel een keer zo dik als normaal en was wat kortademig door zwelling van zijn neus. Het hondje is waarschijnlijk gestoken door een bij of een wesp met als gevolg een allergische reaktie, waarbij de lippen en neusrug en de huid rond de ogen een enorme zwelling vertonen. Allemaal heel vervelend, maar gelukkig meestal niet levensbedreigend. Het wordt pas gevaarlijk als de luchtwegen dicht gaan zitten door de zwelling. Het diertje is direkt behandeld met anti-allergica en bij ons in de zuurstofkooi geplaatst. Na een kleine 2 uur begon de situatie te stabiliseren en begon de zwelling langzaam af te nemen. Aan het eind van de avond was het vrijwel voorbij en is hij weer terug naar zijn gelukkige baasje gegaan. Dit soort patienten zien we in de zomer bijna wekelijks, een vliegend insect is schijnbaar erg interessant om op te happen, met bovenstaande gevolgen. Gelukkig loopt het vrijwel altijd goed af, maar de meeste honden en katten leren er niets van en happen de volgende dag weer net zo enthousiast op een voorbij vliegende bij of wesp !

Gebeten


Vanmiddag moesten er vijf fretjes gevaccineerd worden. Ik vind dit altijd wel interessante en mooie diertjes om mee te werken. Het is eens wat anders dan een hond of kat, en ze zijn over het algemeen erg grappig in hun gedrag. Vanmiddag had ik er ook nog een heel apart soort fretje bij : aan angora fret, oftewel een fretje met lang haar. Heel apart en ik had ze nog niet vaak gezien. Het is een schattig en aandoenlijk diertje om te zien, maar bij het fret dat daarna aan de beurt was bleek toch weer dat het van oorsprong roofdiertjes zijn. De eigenaresse had weliswaar al gewaarschuwd dat deze wat happig was, maar tijdens het lichamelijk onderzoek zag het diertje toch nog kans om zich in mijn vinger vast te bijten. En vast is vast bij deze diertjes. Daar kan de gemiddelde politiehond nog wat van leren. Kortom hij hing aan mijn vinger en liet niet meer vrijwillig los. Pas toen ik met een pen zijn bek openwurmde gaf hij mij mijn vinger terug. Inclusief twee voorheen nog niet aanwezige perforaties. Als "wraak" kreeg hij van mij 1 perforatie : zijn vaccinatie !

maandag 25 juni 2007

Vliegend schoons




Dat slechte weer kwam dus niets van, het was vandaag schitterend. Vanmorgen dan ook een lange foto wandeling gemaakt in het Haaksbergerveen. Prachtige omgeving en er is altijd wel iets moois te fotograferen. Vandaag vooral insecten. Felgekleurde libellen en kevers. Wat kan dat kleine spul toch mooi zijn. Wel lastig op de gevoelig plaat te zetten, erg beweeglijk en ook de aanwezige wind maakte het er niet gemakkelijker op. En de scherptediepte is al erg gering. Kortom een lastige klus, maar ik ben desondanks erg tevreden over het resultaat.

donderdag 21 juni 2007

Nieuwste mode ?


Gisteren moest er bij ons een cavia geopereerd worden die de neiging had om iedere keer de hechtingen eruit te trekken. Dat is uiteraard een vervelend probleem, wat we hebben proberen op te lossen door de hechtdraad in de huid weg te hechten, het zogenaamde intradermale hechten. Hierbij wordt de hechtdraad in zijn geheel in de huidlaag geplaatst en is niet meer zichtbaar aan het oppervlak van de huid. Prima oplossing leek ons ! Echter de eigenaresse was nog wat slimmer. Zij had een mogelijkheid bedacht om voor de cavia een soort rompertje te maken. Men neme een oude sok met een mooi patroontje, knipt de teen van de sok af en maakt vier openingen voor de pootjes en voila : de nieuwste cavia mode is gearriveerd !

Inventief en praktisch, of niet soms ?

dinsdag 19 juni 2007

Super vogels



We zijn gisteren in het Zoo Labyrinth in Boekelo geweest. Mooie lokatie om foto's te maken. Er was onder andere een mooie roofvogelshow, met diverse soorten roofvogels en uilen. Prachtig, maar wel moeilijk om deze schitterende vogels in de volle vlucht goed te fotograferen. Toch een poging gewaagd met hier het resultaat. Het blijft toch een van mijn favoriete onderwerpen.

donderdag 14 juni 2007

Overgroeid

Soms zijn er patienten waarvan je niet begrijpt dat ze er niet veel slechter aan toe zijn. Zo ook deze cavia. Het diertje werd wat magerder en at wat slechter. Meestal zijn dit gebitsproblemen of maagdarmproblemen bij cavia's. Bij afvoelen van de buik was er niets bijzonders te vinden, dus het gebit is dan de meest waarschijnlijke oorzaak. Dier onder narcose gebracht (anders is het caviagebit niet goed te onderzoeken en behandelen) en inspektie van de mondholte. En tot onze grote verbazing waren de onderste kiezen volledig over de tong van het dier heen gegroeid. De cavia kon dus eigenlijk amper meer een slibeweging met de tong maken. Op de foto zie je heel duidelijk de kiezenbrug zitten. Wat ik dus niet begrijp is hoe dit diertje nog voldoende heeft kunnen eten om in leven te blijven. Een spoedgeval dus. Ik heb de kiezen fors ingekort, bijgevijld en gepolijst, waarna er weer een normal stand van de kiezen aanwezig was. De cavia at ook al weer snel na de ingreep stukken beter dan voorheen. Waarschijnlijk komt het gewicht er nu ook wel spoedig weer bij.

woensdag 13 juni 2007

Verstopt


Vandaag een klein hondje geopereerd dat bijna niet meer kon plassen. Bij controle van de blaas en urinewegen door middel van een rontgenfoto bleken er naast meerdere steentjes in de blaas ook nog 11 blaassteentjes te zijn vastgelopen in de plasbuis. Hierdoor werd de urinestroom geblokkeerd en kon het arme dier niet meer plassen. Aangezien het helaas niet mogelijk bleek te zijn om alle 11 steentjes terug te spoelen naar de blaas moesten we besluiten om een nieuwe plasopening te maken, aan de achterzijde van de penis. De operatie is uitstekend geslaagd en de prognose is nu gunstig. Alle steentjes zijn verwijderd uit de plasbuis en de blaas en waarschijnlijk kan onze patient morgen naar huis. Op de foto zie je een aantal steentjes in de geopende plasbuis liggen.


Bosuil

De afgelopen twee weken hebben we een uil op de praktijk gehad. Het prachtige dier werd door de dierenambulance binnengebracht in een abominabel slechte toestand, sterk ondervoed, uitgedroogd, ernstig onderkoeld en in shock. Kortom meer dood dan levend. Na een eerste spoedopvang met vocht, dwangvoeding, warmtematrassen en anti-shock behandelingen begon de vogel na enkele dagen langzaam wat op te knappen en eigenlijk tot onze verbazing kreeg de bosuil steeds meer praatjes en verzette zich steeds meer tegen de behandeling. Gisteren was het dan zover dat de vogel geplaatst is bij een roofvogelopvang, waar hij verder op krachten kan komen. Hopelijk kan hij binnenkort weer terug worden geplaatst in de natuur. Ik hoop hem hier nog eens voor mijn lens tegen te komen, wie weet. Voorlopig moet ik het doen met de foto's die ik op de praktijk gemaakt heb.